Jdi na obsah Jdi na menu
 


Události 2016

SOBOTA 9.1. 2016  VÝROČNÍ VALNÁ HROMADA

První akcí roku 2016 byla jako vždy Výroční valná hromada SDH Vepříkov, která se konala v sobotu 9. ledna. Od 14 hodin se v místním sále hostince sešly děti, aby zhodnotily svojí činnost v roce 2015 a připravily plán na rok 2016. Od 18 hodin, také na sále hostince, pokračovala Výroční valná hromada dospělých, které se zúčastnilo 44 z 59 členů SDH Vepříkov. Dále pozvání přijali, starosta obce Vepříkov pan Petr Bárta, náměstek starosty okrsku č. 2. pan Pavel Špitálník, velitel okrsku č. 2. pan Zdeněk Piskač a dnes již bývalý dlouholetý starosta okrsku č. 2. pan Josef Kolář. Starostka okrsku paní Dagmar Vaňková, se pro nemoc omluvila. Začátek patřil zhodnocení roku 2015 a po zprávách pověřených členů výboru, přišel na řadu plán činnosti na rok 2016. Poté přednesly své příspěvky pozvaní hosté a následovala diskuse. Oficiální část schůze zakončilo poděkování končícímu hostinskému panu Mirkovi Málkovi za čtrnáctiletou spolupráci a předání malé pozornosti. Potom se podávala výborná večeře od hostinského a vše pokračovalo volnou zábavou a pouštěním video sestřihů a fotek z akcí, které proběhly v uplynulém roce, až do pozdních hodin.

 

vyrocka_9_1__2016_020.jpgvyrocka_9_1__2016_032.jpg

 

PÁTEK 22.1. 2016  HASIČSKÝ BÁL

V pátek 22. ledna, Hasiči ve Vepříkově, v místním kulturním domě, pořádali tradiční Hasičský bál. Po roční pauze se na podium vrátila kapela Božejáci a do sálu přilákala kolem 160 lidí. Příprava byla náročná, již čtrnáct dní se vše ladilo, aby vše proběhlo co nejlépe. Tento ples byl náročnější na obsluhu, protože jsme kromě tradičního výčepu, zajišťovali výčep piva a také kuchyň, kde si každý mohl dát něco na zub. Připravena byla dršťková polévka, tataráček, a řízek. V osm hodin nastoupila kapela ke svým nástrojům a na parketě se objevili hasiči v uniformách a další tanečníci. Známá písnička ,,Co jste hasiči" celý bál odstartovala. Poté probíhal prodej výherních lístků. přímá výhra byla vydávána od 22 hodin a celkem bylo předáno přes 300 cen. Zbytek lístků postupoval do půlnočního slosování, kde se hrálo o 27 hlavních cen. Hlavní cenou byla vepřová kýta, dále si bylo možné odnést vepřovou hlavu, dárkové balíčky, košíky ovece a zeleniny, soudek piva, různé servisy, poukazy na dřevo, poukazy na různé služby a další pěkné věci. Za tak bohaté ceny patří velký dík dárcům a sponzorům. Pak se už jen tancovalo a bavilo až do ranních hodin. Honem jsme trošku poklidili a honem domů trochu se vyspat, protože druhý den pokračoval víkend Dětským karnevalem. Podle mého se Hasičský bál vydařil a tak chci poděkovat účastníkům a hlavně pořadatelům, za náročnou přípravu a bezproblémový průběh této akce.

hasicsky_bal_22_1__2016_017.jpghasicsky_bal_22_1__2016_053.jpg

 

 

 

 

 

hasicsky_bal_22_1__2016_069.jpghasicsky_bal_22_1__2016_122.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 23.1. 2016  DĚTSKÝ MAŠKARNÍ KARNEVAL

 V sobotu 23. ledna 2016 pořádal místní hasičský sbor již tradiční maškarní karneval. Startovalo se ve 13.00 hodin na sále KD domu ve Vepříkově. Od samého začátku se na sále začaly objevovat krásné maškarní kostýmy. Vedle standardních a nejoblíbenějších princezen nás navštívili např. králíci z klobouku Bob a Bobek, Ferda Mravenec a další pohádkové postavy. Nakonec se na sále sešlo okolo 50 dětí, které doprovodili rodiče, babičky a tetičky.

 Děti soutěžily, tančily a bavily se, jak jen to bylo možné. Za každou účast v soutěži bylo každé dítko odměněno sladkou dobrotou. Krom toho si všichni mohli pochutnat na párku v rohlíku nebo hranolkách. Nejoblíbenější soutěží se stala jako každý rok židličkovaná. Jelikož se ve Vepříkově sešly děti různého věku, soutěžilo se hned ve třech věkových kategoriích. Malí návštěvníci však nebyli k utahání a tak se jim domů vůbec nechtělo. Nakonec se domů odcházelo až okolo 18.00 hodiny.

 Karneval se vydařil a hasiči si tak pochvalovali velkou účast a těší se na další ročníky. Věříme, že budou stejně vydařené.

detsky_karneval_23_1__2016_102.jpgdetsky_karneval_23_1__2016_081.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 20.2. 2016  ŠIBŘINKY

V sobotu 20. února hasiči ve Vepříkově uspořádali Maškarní bál (ŠIBŘINKY). K poslechu a tanci, hrálo, jako loni duo ze Světlé nad Sázavou. Před 20 hodinou se na sále hospody začaly objevovat různé postavy a bylo vidět, že si s přípravou masek všichni dali dost práce, protože masky byly opravdu krásné. Na sále se tak objevily Postavičky z Lega, Čarodějnice, Zombíci, Závodníci na Pštrosech, Piloti, Jeskyní žena, Zahradníci se svýmy Květinami, Motýl Emanuel a Maková Panenka, Pat a Mat, Mimoni a další. Na sále se také objevil žokej Váňa se svým koňem Tiumenem. Nakonec se sešlo přes padesát lidí a skoro všichni v maskách. O půlnoční přestávce byla vylosována tombola, kde bylo rozdáno přes 30 cen. Celý večer byla v celém sále veselá nálada a tančilo se až do rána. Tato akce se vydařila a musím poděkovat všem, za účast, přípravu masek a samozřejmě pořadatelům za přípravu celé akce.

sibrinky_20_2__2016_018.jpgsibrinky_20_2__2016_034.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 5.3. 2016  MDŽ

Ve Vepříkově mají za sebou další velmi vydařenou akci. Tentokrát byla na pořadu tradiční oslava Mezinárodního dne žen. A tak v sobotu 5. 3. od 17.00 hodin bylo na sále rušno. Celkem se zde sešlo skoro 100 dam z Vepříkova a Miřátek. Všechny ženy dorazily s výbornou náladou a tak od samého začátku pomáhaly, prozatím alespoň zpěvem, výborně zvolené kapele. Muži se velmi poctivě o přítomné slečny a paní starali, obdarovali je kytičkou a malým pohoštěním. Za to jim patří velké dík.

Stejně tak jako dětským hasičům, kteří si připravili krásné představení – pohádku O veliké řepě. Příběh byl trochu poupraven do moderní a vtipné podoby a tak se dámy hodně nasmály. Největší radosti však všichni zažili, když se začalo chystat překvapení od pánů hasičů. Jak jsme napočítali, již po 7 se místní chlapci rozhodli připravit srandovní představení. Nyní k tomu byla zapotřebí úplná tma. Pánové totiž s pomocí svítících tyček připravili krátkou sestavu plnou legračních kreací. Vystoupení mělo obrovský úspěch a všichni se náramně pobavili.

Od té doby se zábava už jen rozjížděla a nabírala na obrátkách. Až do samého rána kapela hrála, tančilo se, zpívalo a také popíjelo, což k dobré zábavě jistě patří.

Věříme, že všechny dámy budou na oslavu Mezinárodního dne žen vzpomínat jen v dobrém a již se těší na další, podobně vydařené akce ve Vepříkově.

mdz_5_3__2016_1.jpgmdz_5_3__2016_2.jpg

 

 

 

 

 

mdz_5_3__2016_3.jpgmdz_5_3__2016_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dne 20.3. 2016 zemřel náš dlouholetý člen a pokladník

pan Jaroslav Průša st.

Upřímnou soustrast přejí Hasiči Vepříkov.

 

 

SOBOTA 26.3. 2016  VEPŘÍKOVSKÝ MARIÁŠ

Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Vepříkov uspořádal v sobotu 26. března první část sedmnáctého ročníku Vepříkovského mariáše.

V hospodě ve Vepříkově usedlo za stůl osmdesát hráčů mariáše, aby odehráli čtyři kola. Vítězem se stal domácí karbaník Václav Pavlíček. „Je to moje první turnajové vítězství, když nepočítám celkové vítězství Vepříkovského mariáše před pár lety. Mariáš mě učili hrát společně můj otec a děda, když mi bylo patnáct let,“ uvedl Václav Pavlíček. Ještě před dvěma roky hrál na turnaji i jeho otec a tak pořadatelé museli psát do výsledkové listiny Václav Pavlíček ml. a Václav Pavlíček st. Na druhém místě skončil Vladimír Staněk a třetí místo obsadil Bohuslav Kovačka.Na turnaji nechyběl nestor mariáše Antonín Bártl ze Zdislavic u Humpolce, který si hru užívá i ve svých 84 letech. Hráčem, který přijel do Vepříkova z největší vzdálenosti, byl Jaromír Vojtěch z Brna. „Bydlel jsem deset let v Chotěboři a ve dvanácti letech jsem se naučil hrát mariáš. Ve Vepříkově hraji už po osmé. Dnes jsem skončil na pátém místě a to vzhledem k mému věku 63 let považuji za úspěch,“ řekl Jaromír Vojtěch.Místní hasiči připravili turnaj kvalitně. Pro hráče byla uvařena tradiční oblíbená polévka prdelačka, která byla podávána celý den. Někteří si ji odváželi domů ve sklenici. K obědu byl guláš. Účastníci turnaje byli obdarováni „masovou cenou“ dostali jitrnice, jelita nebo porce masa. „Druhou část 17. ročníku Vepříkovského mariáše pořádáme v sobotu 19. listopadu 2016. Děkuji všem, kteří se podíleli na uspořádání dnešního turnaje,“ uzavřel Jiří Piskač, starosta SDH Vepříkov.

                                                             autor: Jaroslav Benák

marias_1__kolo_17__rocnik_26_3__2016_001.jpgmarias_1__kolo_17__rocnik_26_3__2016_015.jpg

 

 

 

 

 

marias_1__kolo_17__rocnik_26_3__2016_026.jpgmarias_1__kolo_17__rocnik_26_3__2016_028.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mariáš jarní kolo 2016.xls

 

V úterý 12. dubna 2016 se naší člence Míše Trtíkové narodila dcera Elena.

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví oboum přejí Hasiči Vepříkov.

 

 

SOBOTA 16.4. 2016  VÝLET DO PELHŘIMOVA A HUMPOLCE

Na sobotu 16. dubna, hasiči ve Vepříkově pořádali poznávací zájezd, do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově a do Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci. V půl osmé ráno, na 30 výletníků nastoupilo ve Vepříkově do autobusu, k řidiči Zdeňku Báčovi a vyrazili na cestu. Od 9 hodin, byla naplánovaná prohlídka Muzea kuriozit v Pelhřimově a druhá expozice Zlaté české ručičky. Musím podotknout, že to opravdu stálo za to. Je neuvěřitelné, že něco takového lze vyrobit, i z jakých materiálů a co vše je možné vytvořit za rekord. Po prohlídce jsme se přemístili zpět do Humpolce, kde jsme měli na 12 hodinu domluvenu exkurzi v místním Rodinném pivovaru Bernard. Po  prohlídce a výkladu historie, následovala ochutnávka produktů tohoto pivovaru a musím souhlasit s tím, že mají zajímavé výrobky. Po exkurzi proběhl oběd, ale protože se ochutnávka trochu protáhla, tak to byla spíš večeře. Ta se uskutečnila v Humpolecké restauraci Papas. Poté už následoval jen návrat domů. Díky všem za účast, bylo se na co koukat.

vylet_do_pelhrimova_a_humpolce_16_4__2016_002.jpgvylet_do_pelhrimova_a_humpolce_16_4__2016_009.jpg

 

 

 

 

 

vylet_do_pelhrimova_a_humpolce_16_4__2016_115.jpgvylet_do_pelhrimova_a_humpolce_16_4__2016_138.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁTEK 22.4. - NEDĚLE 24.4. 2016  VÝLET DO JESENÍKŮ

Na poslední dubnový víkend, hasiči ve Vepříkově naplánovali již potřetí třídenní zájezd, tentokrát do Jeseníků. Zájezd byl pod patronací osvědčené dvojice z Chotěboře, organizátor p. František Dobrý a řidič p. Vladimír Průša. Zájezd byl vyprodán velmi rychle a tak se jen čekalo, až příjde den D. V pátek 22. dubna to vypuklo a v 7 hodin ráno se vyráželo z Vepříkova směr Svitavy. První zastávka byl velice pěkný hrad Bouzov, kde byla připravena prohlídka. Dále jsme se přemístili do Loštic na oběd. Po obědě si každý mohl prohlédnout Muzeum Olomouckých tvarůžků a nakoupit si nějaké ,, voňavé " dobroty v podnikové prodejně. Třetí zastávka prvního dne byl Zemědělský skanzen,veteran muzeum a zoopark v Rapotíně, kde bylo možné vidět všechno možné i nemožné. Po prohlídce následovala cesta do Ramzové, kde jsme byli ubytováni ve velmi pěkném hotelu Andromeda. Druhý den, byla naplánována exkurze na Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně. Jenže jsme se dostali pouze do Koutů a tam nás, kvůli novému nařízení nepustili s autobusem dál. Po krátké poradě co dál následovala cesta na parkoviště Ovčárna a výšlap na Praděd. po návratu následovala prohlídka lázní Karlova Studánka. Většina tam jela autobusem a několik jedinců šla údolím Bílé Opavy pěšky. Po prohlídce lázeňského městečka, následoval návrat do našeho dočasného domova. Poslední den, v neděli po snídani, jsme vyrazili domů. Ještě však se zastávkou ve Velkých Losinách, kde bylo možno navštívit Muzeum ruční výroby papíru a nebo lázní. Poté jsme ještě navštívili Šumperk, kde jsme se naobědvali a vyrazili domů. V pět hodin přistál autobus ve Vepříkově a výletu byl konec. Myslím, že se zájezd opět vydařil a za rok je naplánován třídenní zájezd do Harrachova.

zajezd_do_jeseniku_22_4__-_24_4__2016_028.jpgzajezd_do_jeseniku_22_4__-_24_4__2016_178.jpg

 

 

 

 

 

zajezd_do_jeseniku_22_4__-_24_4__2016_212.jpgzajezd_do_jeseniku_22_4__-_24_4__2016_228.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 30.4. 2016  ČARODĚLNICKÝ SLET

V sobotu 30. dubna, se na hasičském areálu konal 1. ročník Čarodějnického sletu. Hasiči ve Vepříkově stanovili začátek na 17 hodinu, kdy byly připraveny různé soutěže a hry pro děti. Těch se sešlo kolem 30 a každé obdrželo špekáček na opečení. Dospělých se sešlo také dost. Přišli se podívat na zapálení hranice s čarodějnicí a dát si něco ve stánku, kde bylo připraveno občerstvení. Myslím si, že se tato akce vydařila a za rok se bude opakovat i když to vše záleží na počasí.

vitani_obcanku_30_4__2016_038.jpgvitani_obcanku_30_4__2016_048.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 14.5. 2016  OKRSKOVÁ SOUTĚŽ RUŠINOV

V sobotu 14. května se hasiči z Vepříkova zúčastnili Okrskové soutěže v požárním sportu Okrsku č. 2 , která se konala v Rušinově. Prezence probíhala od půl jedné a celkem se přihlásilo 21 družstev, 16 mužů a 5 žen. Soutěžilo se ve čtyřech kategoriích, ženy mladší, starší a muži mladší a starší. Vepříkovští hasiči startovali v kategoriích muži mladší a starší. Muži mladší musí k požárnímu útoku běhat ještě přebor jednotlivců na 100m překážek a ten se stal Vepříkovskou kořistí. Jaroslav Adamec přebor jednotlivců vyhrál a druhé místo obsadil Zdeněk Krpálek. K tomu ještě muži mladší přidali nejrychlejší čas v požárním útoku a tak po součto z obou kol nebylo pochyb, že svou kategorii vyhráli a přivezou domů krásný pohár. Druhý Vepříkovský tým v kategorii muži starší obsadil krásné druhé místo. Počasí vyšlo, akorát foukal silný vítr a musím pořadatelé pochválit, za dobře připravenou soutěž. Chci poděkovat všem zúčastněným, za výbornou reprezentaci SDH Vepříkov na letošní Okrskové soutěži.

SDH Vepříkov reprezentovali:

Rozhodčí: František Kvasil

Muži mladší: Jan Adamec, Zdeněk Krpálek, Jaroslav Adamec, Martin Piskač, Jakub Průša, Václav Machka, Vlastimil Beránek

Muži starší: Martin Holub, Jan Piskač, Slavomír Kadleček, Kamil Stehno, Zdeněk Špitálník, Michal Pleskač, Jiří Piskač

 

okrskova_soutez_rusinov_14.5._2016_056.jpgokrskova_soutez_rusinov_14.5._2016_062.jpg

 

 

 

 

 

okrskova_soutez_rusinov_14.5._2016_084.jpgokrskova_soutez_rusinov_14.5._2016_139.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 21.5. 2016  DESÍTKA PO HABERSKU

V rámci projektu MA21 uspořádaly v sobotu 21. května 2016 společně město Habry, obce Leškovice a Vepříkov turistickou akci Desítka po Habersku. Na startu turistické akce v Habrech účastníci obdrželi hrací kartu, do níž zaznamenávali odpovědi na otázky, které je po cestě čekaly. Značená trasa kopírovala modrou turistickou stezku vedoucí z Habrů přes Leškovice do Vepříkova. Během vycházky turisté využili možnost posezení a občerstvení v leškovické hospůdce. V cíli ve Vepříkově v areálu místních hasičů bylo občerstvení a zábavný program. ,,Vloni jsme se rozhodli oživit tradici závodu Haberská pětadvacítka, která se u nás v minulosti pravidelně konala. Akci jsme přizpůsobili co možná nejširšímu okruhu návštěvníků a volíme takový termín konání, aby se stala součastně oslavou Mezinárodního dne rodiny," uvedla Aneta Prchalová z projektu MA21. Po celé trase bylo připravených patnáct stanovišť, kde účastníci plnili vědomostní úkoly a otázky týkající se turistiky, místní historie a přírody: např. poznat dřeviny, práce s buzolou nebo určování majitele zvířecích stop. Trasu Haberské desítky absolvovaly i celé ridiny, ať pěšky nebo na kole. Cílem akce je umožnit lidem strávit příjemné odpoledne v přírodě. ,,Náklady na akci nesou společně město Habry a obec Vepříkov. Akce je spolufinancovaná z programu Kraje Vysočina Místní agenda 21. Děkuji všem, kteří se podíleli na realizaci akce. Velký dík patří členům SDH Vepříkov za perfektní zázemí v cíli, a to od vynikajících steaků až po rozvoz účastníků jejich minibusem." řekla Aneta Prchalová. V roce 2015 se prvního ročníku Haberská desítka zúčastnilo 70 lidí z toho 25 dětí. Letos absolvovalo akci rekordních sto lidí a z toho 55 dětí.

                                                                     Autor: Jaroslav Benák

 

desitka_po_habersku_21_5__2016_010.jpgdesitka_po_habersku_21_5__2016_019.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 25.6. 2016  POHÁR STAROSTY A MEMORIÁL MILANA ZADRAŽILA

V sobotu 25. června, hasiči ve Vepříkově uspořádali již tradiční noční soutěž v požárním útoku mužů a žen, 18. ročník Poháru starosty obce a 12. ročník Memoriálu Milana Zadražila. Od 18 hodin probíhala prezence týmů a celkem se zaregistrovalo 8. družstev mužů a 5. družstev žen. Vše začalo nástupem v 19 hodin, kde všechny zúčastněné přivítal starosta obce Vepříkov p. Petr Bárta. Pak už se na start postavili nejdřív muži na 3B hadice a po přestěhování terčů, ženy na 2B hadice v Poháru starosty obce. V mužích vyhrál domácí tým Vepříkov A, druhý skončili Petrovice a třetí příčku obsadilo Ostružno. Vepříkov B skončil čtvrtý. Další pořadí, 5. Chotěboř, 6. Rušinov, 7. Leština a 8. Uhelná Příbram. V kategorii žen vyhrálo družstvo z Chotěboře, 2. Místo obsadil Golčův Jeníkov a třetí skončil Rušinov. Další pořadí, 4. Maleč a 5. Tis. Poté následovala přestávka na dopuštění vody do nádrže a osvětlení dráhy. O půl desáté začal Memoriál Milana Zadražila, kde soutěží muži i ženy dohromady na 2B hadice a ženám se od výsledného času odečítaly 3 vteřiny. Tento odpočet nakonec vše zdramatizoval a z vítězství se radovaly ženy z Golčova Jeníkova, druhé skončily ženy z Chotěboře a třetí místo obsadili muži z Vepříkova A. Další pořadí, 4. Chotěboř – muži, 6. Uhelná Příbram – muži, 7. Vepříkov B – muži, 8. Leština – muži, 9. Maleč – ženy, 10. Rušinov – ženy, 11. Tis – ženy, 12. Petrovice – muži, a 13. Ostružno – muži. Počasí docela vyšlo, odpoledne bylo velké teplo, ale k večeru se hnaly bouřky a zřejmě to některá družstva i diváky odradilo. Ti co přijeli zaslouží dík a ten také zaslouží p. Pavel Špitálník z Malče, hlavní rozhodčí a startér, který přispěl k bezproblémovému průběhu celé soutěže. Poděkovat bych chtěl také divákům a hlavně pořadatelům, za přípravu a průběh soutěže.  

nocni_soutez_25.6._2016_004.jpgnocni_soutez_25.6._2016_024.jpg

 

 

 

 

 

 

 

nocni_soutez_25.6._2016_071.jpgnocni_soutez_25.6._2016_083.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 2.7. 2016  SVĚCENÍ ZVONU

 

Od počátku prázdnin má Vepříkov nový zvon, slavnostní vysvěcení zvonu se uskutečnilo v sobotu 2. července v podvečer. „Naší generaci je poněkolikáté umožněno, aby se nesmazatelně zapsala do dějin Vepříkova. Jsem nesmírně hrdý na to, že jsem u toho jako starosta mohl být. V roce 2008 jsme zde představili a vysvětili nové obecní symboly. O tři roky poté to byl nový hasičský prapor a dnes vysvětíme nový zvon, který se stane ozdobou kapličky.Nový zvon má jiný pronikavější zvuk, než ten starý, jehož zvuk se instalací elektrického odbíjení ztrácel. Za mě bych si přál, abychom ho slyšeli co nejméně. Když se rozezní, bude nám oznamovat, že nás opustil někdo ze spoluobčanů, a to není nikdy dobrá zpráva,“ uvedl Petr Bárta, starosta obce Vepříkov a Miřátky.
Vepříkovská kaplička byla postavena v roce 1936. Konaly se v ní bohoslužby při pouti a na posvícení. V roce 2004 proběhla rekonstrukce střechy a v roce 2011 přešla kaplička i s okolními pozemky z majetku církve do majetku obce. V následujícím roce obec nechala vyrobit nové vstupní dveře.
Slavnostní vysvěcení zvonu provedl páter Gabriel Burdej. Zvon vyrobila firma Kovolitectví Šeda z Kostelce nad Orlicí, náklady na jeho pořízení činily 47 tisíc Kč. U kapličky hrála dechová hudba Leškovanka.

                                                             autor: Jaroslav Benák

sveceni-zvonu.jpgsveceni-zvonu-2.jpg

 

 

 

 

 

 

sveceni-zvonu-3.jpgsveceni_zvonu_2.7._2016_012.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÚTERÝ 5.7. 2016  TOUR DE VEPŘÍKOV

Hřiště Sboru dobrovolných hasičů ve Vepříkově bylo v úterý 5. července plné kol a příznivců cyklistiky, konal se osmý ročník cyklistické vyjížďky Tour de Vepříkov. Tradičně byly dvě trasy. První se startem v 10.00 o délce 20 kilometrů a druhá po poledni o délce 14 kilometrů. Někteří zdatní účastníci absolvovali obě trasy. Největší oblibu si asi získala kratší trasa, protože nabízela možnost občerstvení v leškovické hospodě. Vzhledem k teplému počasí byla hospůdka během chvilky plně vytížena. Letošní Tour de Vepříkov zaznamenala několik novinek. Místo startovních čísel obdržel každý účastník samolepku, kterou si nalepil na kolo. Samolepka obsahuje datum a ročník vyjížďky, znaky SDH a obce Vepříkov. Druhou novinkou byla změna startéra: letos se v této roli představil Jakub Průša. Pořadatelé obohatili Tour de Vepříkov o doprovodný program. Pro děti byl připraven skákací hrad, starší cyklisté si mohli vyzkoušet prezentaci společnosti BESIP obsahující simulátor autonehody, kde „v převráceném autě“ mohli zažít, co se děje při nehodě: zvýšený tlak v hlavě a pohyb volných předmětů ve vozidle, které jsou velmi nebezpečné. Předměty byly nahrazeny plyšovými zvířátky, aby nedošlo ke zranění. BESIP měl ještě jeden stánek a o něm nám pověděla Míla Vojtová, krajská koordinátorka: „Zájemci si mohli na krátkém úseku vyznačeném kužely a obsahujícím jednu překážku – laťku ve výšce asi dvaceti centimetrů - vyzkoušet pomocí speciálních brýlí simulaci alkoholu do 1 promile, nad 2 promile a po požití marihuany. Také zde máme brýle, které navodí extrémní únavu z přepracovanosti.“
Pohled na nekoordinované pohyby dobrovolníků, kteří si vyzkoušeli speciální brýle, budil u přítomných diváků úsměv na rtech. Při myšlence, že potkáte na silnici za volantem řidiče pod vlivem alkoholu či drog, ale úsměv brzy zmizí. Pořadatelé cyklistické akce měli pro účastníky připravené výborné občerstvení, kdy nechyběly vyhlášené grilované vepřové kýty. „Letošní vyjížďky se účastnilo 138 dospělých a 50 dětí, což je v historii rekord,“ oznámila Jitka Špitálníková, která měla na starost prezenci účastníků.
Tour de Vepříkov měla na pořadu večer kino. Jako předfilm byl promítán desetiminutový dokument o Vepříkovu, který byl natočen pro prezentaci obce Vepříkov v soutěží Vesnice roku 2016. Následovala česká komedie Padesátka. „Děkuji všem, kteří pomohli s přípravou a průběhem naší akce. Dík patří také všem nadšencům cyklistiky. Těšíme se na Tour de Vepříkov 2017,“ uvedl Jiří Piskač, hlavní pořadatel akce.

                                                                    autor: Jaroslav Benák

tour_de_veprikov_5.7._2016_011.jpgtour_de_veprikov_5.7._2016_027.jpg

 

 

 

 

 

 

tour_de_veprikov_5.7._2016_045.jpgtour_de_veprikov_5.7._2016_095.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 9.7. 2016  DISCGOLFOVÝ TURNAJ

V sobotu 9. července se uskutečnil ve Vepříkově v hasičském areálu Discgolfový turnaj pro amatéry. Discgolf je velmi populární outdoorová aktivita pro všechny generace bez rozdílu věku. Vychází z pravidel golfu. Cílem hry je na co nejmenší počet hodů dostat disk (frisbee) z výhoziště do discgolfového koše. Každý hráč se pak snaží na co nejmenší počet hodů umístit disk do discgolfového koše. Soutěžící byli rozdělen do pěti kategorií: děti mladší (7-10 let), děti starší (11-15 let), dorost 16-18 let, dospělí – muži a dospělí – ženy. Turnaj se povedl akorát vítr potrápil některé soutěžící. „Potěšila nás účast 43 hráčů, to jsem vážně nečekala. Moc děkuji těm, kteří pomohli s přípravou, obsluhou stánku s občerstvením a zápisem výsledků. Sponzorům patří také převeliký dík,“ řekla Blanka Štěpánková, hlavní pořadatelka turnaje.

Výsledky 1. discgolfového turnaje amatérů Vepříkov 2016

Děti mladší (7-10 let): 1. místo Aneta Pejřilová, 2. místo Richard Pejřil, 3. místo Martin Pavlas.
Děti starší (11-15 let): 1. místo Gábina Piskačová, 2. místo Tereza Bártová, 3. místo Aneta Bártová.
Dorost (16 – 18 let): 1. místo Jakub Semerád, 2. místo Daniel Šrámek, 3. místo Michal Ransdorf.
Dospělí ženy: 1. místo Kateřina Mendlová, 2. místo Dana Strakova, 3. místo Markéta Krumlová.
Dospělí muži: 1. místo Jakub Vendolský , 2. místo shodně Martin Piskač a Jakub Čáp, 3. místo Patrik Daniš.
Všichni soutěžící a pořadatelé se těší na 2. ročník discgolfového turnaje amatérů Vepříkov 2017.

                                                                        autor: Jaroslav Benák

Celkové výsledky:

discgolfovy-turnaj.jpgdiscgolfovy-turnaj-2.jpg

 

 

 

 

 

discgolfovy_turnaj_9.6._2016_005.jpgdiscgolfovy_turnaj_9.6._2016_020.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve čtvrtek 4.8. 2016 se našemu členovi Slavomíru Kadlečkovi narodil syn Matěj.

Vše nejlepší a hodně zdraví přejí Hasiči Vepříkov.

 

SOBOTA 27.8. 2016  ROZLOUČENÍ S PRÁZDNINAMI

Poslední prázdninovou sobotu se ve Vepříkově konal Den rodiny. Hasičský spolek společně s obecním úřadem připravily pro tento den rozloučení s prázdninami pro dětské návštěvníky a pro ty větší grilovačku s členy televizní soutěže Masterchef Česko. A akce se opět pořadatelům plně vydařila. Děti se vyřádily na připravených atrakcích, které se nesly v duchu olympiády. Sešel se slušný počet dětí, které si v soutěžích přišly na své a navíc domů odcházely s malou odměnou.

Jakmile se dobojovalo pod olympijskými kruhy, přenesli jsme se všichni do venkovní kuchyně. Pět amatérských kuchařů první řady soutěže Masterchef předvedli své grilované speciality. Menu tak bylo opravdu oku lahodivé. K ochutnání byla krůta na thajský způsob, aljašská treska, kuřecí sladká lízátka, grilovaná krkovice, grilovaný ananas s vanilkovou zmrzlinou nebo třeba burger s hovězím, či žampionem. A právě burger byl pro hosty tím nejlepším jídlem. Každý kdo ochutnal, měl totiž možnost hlasovat pro nejlepší jídlo tohoto grilovacího odpoledne. Vítězné jídlo připravila kuchařka Kanita, která se také v soutěži Masterchef Česko probojovala nejdál ze všech pěti soutěžících. Celé grilovaní, na kterém padlo 300 porcí za přibližně 3 hodiny dopadlo fantasticky. I počasí nám velmi přálo a tak se akce protáhla až do nočních hodin. A to také díky výborné kapele Za notou, která celou akci hudebně doprovodila. Budeme se těšit na další, jistě vydařené akce této malé vesničky.

 

rozlouceni_s_prazdninami_27_8__2016_002.jpgrozlouceni_s_prazdninami_27_8__2016_020.jpg

 

 

 

 

 

 

rozlouceni_s_prazdninami_27_8__2016_079.jpgrozlouceni_s_prazdninami_27_8__2016_092.jpg

 

 

 

 

 

 

rozlouceni_s_prazdninami_27_8__2016_094.jpgrozlouceni_s_prazdninami_27_8__2016_113.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Ve středu 21. září se našemu členovi Martinu Machkovi narodila dcera Mia.

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví přejí Hasiči Vepříkov.

 

PÁTEK 28.10. 2016  SLAVNOSTNÍ SCHŮZE K 115 VÝROČÍ ZALOŽENÍ SDH VEPŘÍKOV

SDH Vepříkov oslavil dne 28.10.2016 115. let založení sboru. Při této příležitosti hasiči uspořádali slavnostní schůzi, na kterou sezvali velmi mnoho hostů. Celkem se na sále kulturního domu sešlo něco přes 70 lidí, kteří přišli toto významné výročí oslavit. Mezi hosty se objevili zástupci z Okresního sdružení hasičů ( starosta p. Josef Stejskal a jeho náměstek p. Jiří Rainiš a Josef Meloun) i okrsku č.2, do kterého tato malá vesnička spadá. Po slavnostním projevu starosty SDH Vepříkov se promítaly záznamy z různých akcí, které sdružení pořádá. Mnoho hostů pak ve svém projevu zmínilo, že se místní skutečně snaží a je obdivuhodné, kolik akcí pořádají. Starosta obce pan Petr Bárta obohatil svůj projev vzácným darem – sboru dobrovolných hasičů věnoval stuhu, která byla připevněna k praporu a bude tak připomínat krásné roky, kterých se sdružení dožilo. Starostka okrsku, paní Dagmar Vaňková společně s hosty, po svých slovech obdarovala sbor také upomínkovým předmětem.

Po projevech starosta SDH pan Jiří Piskač předal slavnostní vyznamenání členům sboru a poděkoval za spolupráci a členství. Pak si již všichni mohli pochutnat na výborné večeři a popovídat nad sklenkou piva, či vína. Vše se nakonec zdokumentovalo na společných fotografiích a oficiální část večera byla u konce. Nicméně, co by to bylo za oslavy bez pořádné kapely. A té se místní také dočkali. Po zbytek večera hrála muzika, tančilo se, zpívalo a tak dál. Zkrátka se všichni bavili až do ranních hodin. Oslavy 115. let založení SDH Vepříkov se tak skutečně vydařily.

dscn8076.jpgdscn8092.jpg

 

 

 

 

 

dscn8097.jpgsl.-schuze-1.jpg

 

 

 

 

 

sl.-schuze-2.jpgsl.-schuze-3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 19.11. 2016 VEPŘÍKOVSKÝ MARIÁŠ

V sobotu 19. listopadu hasiči ve Vepříkově pořádali 2. kolo 17. ročníku Vepříkovského mariáše. Od 8 hodin probíhala prezence hráčů, kterých se nakonec zaregistrovalo 84 a všichni hned po přihlášení ochutnali polévku ,, prdelačku" , která byla k dispozici všem až do závěru turnaje. Od 9 hodin to vše začalo. Hrálo se na čtyři hodinová kola s polední přestávkou na oběd, kde se podával guláš s knedlíkem. v 15 hodin bylo vše hotovo a zbývalo jen vyhlásit výsledky. Vyhrál a vepřovou kýtu si odnesl Jaroslav Novák, druhý skončil Josef Pagáč a třetí místo obsadil Jaroslav Zelený. Vepříkovským hráčům se tolik nedařilo jako na jaře a tak nejlépe skončil František Pleskač na 27. místě. Na závěr se vyhlásilo celkové pořadí v 17. ročníku Vepříkovského mariáše, kde se sčítá jarní a podzimní kolo. Vítězství si odnesl Josef Pagáč, druhé místo obsadil Arnošt Kopecký a třetí skončil Vladimír Staněk. Nejlepší Vepříkovák, vítěz jarního kola Václav Pavlíček skončil na sedmém místě. Na závěr chci všem, kdo se na přípravě a bezproblémovém  průběhu tohoto turnaje podílel poděkovat. Letošní turnaje v mariáši jsou u konce a nezbývá se těšit na rok příští 2017, kdy se v sobotu 25. března konná 1. kolo 18. ročníku.

Mariáš podzimní kolo 2016.xlsx

Mariáš celkem 2016.xls    

 

marias_19.11._2016_004.jpgmarias_19.11._2016_012.jpg

 

 

 

 

 

marias_19.11._2016_096.jpgmarias_19.11._2016_100.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 26.11. A NEDĚLE 27.11. 2016  VEPŘOVÉ HODY

Poslední listopadový víkend patřil ve Vepříkově Vepřovým hodům, spojeným s výstavou holubů, kterou pořádal místní Spolek chovatelů společně s chovateli z Habrů. V sobotu 26. a v neděli 27. listopadu vepříkovští hasiči uspořádali Vepřové hody a navázali tak na bývalého hostinského Mirka Málka, který Vepřové hody v místní hospůdce pořádal. Hlavní role se chopil, náš již tradiční řezník Jirka Trtík s paní Vetešníkovou a dalšími pomocníky. Připraveno bylo osmichodové menu. Prdelačka, ovar, prejt a kroupy, tlačenka, řízky, játra na roštu, zabíjačkový guláš a vepřové výpečky. Dále byly na prodej připraveny jitrnice, tlačenka a kroupáky. Vůbec jsme nevěděli co máme od této akce očekávat, jestli někdo bude mít o tyto výrobky zájem. Výsledek předčil naše očekávání. V sobotu nastal takový mazec, že skoro vše bylo vyprodáno a na neděli se musel alespoň nějaký sortiment dodělat, abychom měli vůbec co nabídnout. Myslím si, že tento nápad na uspořádání Vepřových hodů byl zdařilý a tato akce se opravdu vydařila a uvidíme, jestli to zopakujeme i příští rok. Na závěr chci všem, kdo se zúčastnil přípravy a samotných hodů poděkovat, protože to bylo opravdu velmi náročné a doufám, že i strávníci byli s výrobky spokojeni.  

veprove_hody_26._a_27._11._2016_001.jpgveprove_hody_26._a_27._11._2016_003.jpg

 

 

 

 veprove_hody_26._a_27._11._2016_012.jpgveprove_hody_26._a_27._11._2016_013.jpg  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STŘEDA 14.12. 2016  ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY

Lidé ve Vepříkově si skutečně umí užít advent. A možná i proto, se letos opět rozhodli zapojit se do krásného projektu Česko zpívá koledy, který se konal 14. prosince 2016. Před místní kaplí, která se stala základnou pro tuto příležitost se sešlo na 40 místních a společně zazpívali 6 nejznámějších koled. V 18:00 hod se rozezněla první, výstižná koleda Vánoce přicházejí. Po zpěvu se každý návštěvník posilnil výbornou teplou medovinou. Díky tomuto příjemnému večeru se Vepříkov naladil na tu pravou vánoční atmosféru.

cesko_zpiva_koledy_14_12__2016_019.jpgcesko_zpiva_koledy_14_12__2016_025.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 17.12. A NEDĚLE 18.12. 2016  VÁNOČNÍ VÝSTAVA

Poslední předvánoční víkend (sobota 17. prosince a neděle 18. prosince 2016) patřil ve Vepříkově mladým hasičům, kteří v hasičské zbrojnici připravili prodejní Vánoční výstavu svých výrobků. Výrobky na výstavu děti začaly na svých schůzkách vyrábět už dost dlouho dopředu, aby vše bylo perfektně připravené. Návštěva výstavy byla opravdu velká. Výrobky dětí byly krásné a zájem o ně byl tak velký, že některé výrobky musely děti během výstavy dodělávat. Součastně s výstavou, vyrostla ve vedlejší místnosti také kavárna, kde si každý návštěvník mohl dát nějaké to občerstvení (spíše pro zahátí) a k němu dostal i vánoční cukroví. Součástí výstavy byl i Betlém v životní velikosti, který vyrostl v přístřešku před hospodou a zůstal tam i přes Vánoce. Výstavava byla opravdu moc hezká a všem, kteří se na ní podíleli patří velký dík.  

vanocni_vystava_17__a_18_12__2016_023.jpgvanocni_vystava_17__a_18_12__2016_024.jpg

 

 

 

 

 

vanocni_vystava_17__a_18_12__2016_026.jpgvanocni_vystava_17__a_18_12__2016_027.jpg

  

vanocni_vystava_17__a_18_12__2016_031.jpgvanocni_vystava_17__a_18_12__2016_037.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁTEK 23.12. 2016  ZPÍVÁNÍ UKAPLIČKY

Dá se říct, že předvánoční zpívání u kapličky se ve Vepříkově stalo již tradicí. Krásnou tradicí. 23. prosince i letošního roku se tak před kapličkou sešlo ke stovce místních milovníků Vánoc, aby si společně s dětmi zazpívali krásné koledy. Děti měly letos, ostatně jako každý rok, připraven krásný program, a tak zde zazněly ty nejznámější české koledy a také krásné vánoční básničky. V průběhu celého podvečera se o návštěvníky staral tým zkušených servírek a číšníků – tedy místních hasičů. K ochutnání byla vánočka, punč, grog, nebo třeba čaj. Představení dětí trvalo asi půl hodinky a po krátkém poděkování za celý rok od starosty, pana Bárty, se dav přihlížejících pomalu rozcházel k domovu. Všichni si popřáli krásné a hlavně klidné svátky a nejčastějším přáním do nového roku 2017 bylo zdraví. Tak i místní hasiči doufají, že jim příští rok bude přát a ve zdraví budou moci pořádat spoustu akcí, bez kterých si už ani Vepříkov neumíme představit.

zpivani_u_kaplicky_23_12__2016_001.jpgzpivani_u_kaplicky_23_12__2016_002.jpg

 

 

 

 

 

zpivani_u_kaplicky_23_12__2016_009.jpgzpivani_u_kaplicky_23_12__2016_021.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁTEK 30.12. 2016  ZÁJEZD NA HOKEJ

V pořadí 7. předsilvestrovský výjezd na hokejové utkání do Pardubic, mezi HC Dynamo Pardubice a HC Kometa Brno, se konal v pátek 30. prosince 2016. Před zápasem probíhalo tradiční soustředění před odjezdem v místní hospůdce, odkud byl po třetí hodině naplánován odjezd. Všichni účastníci nastoupili a řidič Zdeněk Báča, který s námi odjel všechny ročníky, vyrazil směr Pardubice. O půl páté jsme byli na místě a všichni se hned rozprchli, někteří po městě a zbytek na klobásu před stadionem. Poznámka co tam hodinu a půl před zápasem budeme dělat se zdála být zbytečná, ale to jsme ještě nevěděli co nás bude čekat a že ten čas vyplníme a jen tak tak stihneme začátek. Když se první zájemci o vstup začali vracet od turniketů, že je to tam nechce pustit, začal pořádný chaos. Zjištění, že máme špatné lístky na jiný datum, tak to byl šok. Hned se začalo schánět co s tím udělat. Nakonec jsme se dostali di VIP vstupu, kde musím poděkovat panu Cejpovi, který nám vyhověl a na náhradní lístky nás provedl na stadion. Nebylo to nejlepší, protože bylo skoro vyprodáno a každý si musel své místo najít, ale alespoň jsme se dostali dovnitř. Zápas také nedopadl dobře a Pardubice prohrály s Kometou 3:1. Po skončení zápasu následoval návrat domů, se zastávkou v Heřmanově Městci v restauraci Eden na večeři a před půlnocí jsme byli doma. Chtěl bych se všem účastníkům omluvit za peripetie s lístky a vstupem, když jsme si nevšimli chyby na lístkách a poděkovat za toleranci. To je pro příště, že se musí vše kontrolovat, ale nevím jestli to není nějaké znamení toho nechat. Tak uvidíme příště. 

zajezd_na_hokej_30.12._2016_004.jpgzajezd_na_hokej_30.12._2016_008.jpg

 

 

 

 

 

zajezd_na_hokej_30.12._2016_010.jpgzajezd_na_hokej_30.12._2016_024.jpg

 

 

 

 

 

zajezd_na_hokej_30.12._2016_039.jpgzajezd_na_hokej_30.12._2016_042.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOBOTA 31.12. 2016  SILVESTR

Závěrečná akce SDH Vepříkov v roce 2016 bylo 31. prosince, rozloučení se starým rokem a přivítání roku nového 2017 ,, Silvestr " . Tentokrát se Silvestr konal v užším kruhu v hasičské zbrojnici. Příprava byla od 10 hodin a večírek začal v 18 hodin. Sešlo se nás 15. Zábava byla poklidná došlo i na různé soutěže. Na stolech byly připraveny dobroty všeho druhu. o půlnoci došlo na přípitek a na přání do Hového roku a podívaná na bouchající ohňostroje. Tak skončil rok 2016 a co nám  připraví rok 2017 teprve uvidíme.

silvestr_31.12._2016_005.jpgsilvestr_31.12._2016_007.jpg 

silvestr_31.12._2016_017.jpgsilvestr_31.12._2016_021.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V letošním roce oslavili svá jubilea: 

   75 let      Václav Pavlíček  st. 

   70 let      Ludmila Pleskačová

   65 let     MUDr. Marie Beránková 

   65 let     Bárta Jan 

Vše nejlepší a hodně zdraví přejí Hasiči Vepříkov                   

 

 

 

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví, štěstí a spokojenosti Všem, do Nového roku 2017 přejí

Hasiči Vepříkov