Jdi na obsah Jdi na menu
 


Události 2014

 

SOBOTA 11.1. 2014  VÝROČNÍ VALNÁ HROMADA

V sobotu 11. ledna se jako tradičně první akce roku 2014, konala Výroční valná hromada SDH Vepříkov. Od 14 hodin se na sále hospody konala dětská výročka, kde se hodnotil rok 2013 a spřádaly plány na rok 2014. Od 18 hodin proběhla výročka dospělých, kde se zúčastnilo 45 z 59 členů. Také dorazily pozvaní hosté, pan josef Kolář starosta okrsku č. 2 a starosta obce Vepříkov pan Petr Bárta. Tak jako u dětí, byl zhodnocen rok 2013 a naplánovány akce na rok 2014, jako vždy opět rok náročný. Po zprávách od vedení a přízpěvcích hostů, následovalo předání vyznamenání a samozřejmě i občerstvení. Po oficiální části, už jen pokračovala volná zábava.

PÁTEK 24.1. 2014  HASIČSKÝ BÁL  

Vepříkov opět ožil krásnou událostí. Nažehlené hasičské uniformy se ještě před 20tou hodinou začaly scházet na sále Kulturního domu ve Vepříkově. V pátek 24. ledna se zde totiž konal tradiční hasičský bál. Celá událost se připravovala již několik týdnů předem. Sehnat sponzory, vyzdobit sál, zajistit dostatek všeho potřebného a tak dále. Kapelu měli hasiči zajištěnou již od posledního plesu a tak jim odpadla jedna z největších starostí. Již po 8 se do Vepříkova podívala hasičská dechová kapela Božejáci. Ti se samozřejmě, jako tradičně, těšili na známé tváře pořadatelů a pochopitelně také na Šenkýřku na stole. A dočkali se. Přibližně o půlnoci se rozezněly první tóny této známé písničky a ,,dobří kamarádi'' již po sále soukali speciálně zpevněný stůl. V tu chvíli na něm stála šenkýřka místní rodinné hospůdky a jeden z místních hasičů. Tento speciální tanec je již známí široko daleko. Celý bál se vydařil. Sešlo se přibližně 210 hostů a tak se opět potvrdilo, že je jednou z nejvíce nevštěvovanější akcí Vepříkova. Když se na sále objevily hasičky i hasiči s klobouky plnými lístků do tomboly, kdo si koupil, neprohloupil. V hlavních cenách, které se losovaly v pravou půlnoc si vítězové mohli připít sadou šampusu, či ochutnat asi 12ti kilovou uzenou kýtu, která byla na 1. místě. Další zajímavé ceny, jako koše plné zeleniny, nebo ovoce, konferenční stolek, odšťavňovač, ruční mixer a tak dále, udělaly radost všem šťastlivcům. Nicméně, tombola nebyla hlavním lákadlem celého bálu. Potěšila také kuchyň. Doslova trhákem se stal domácí tataráček s topinkami. Jako klasicky byla na pořadu dršťková nabo guláš. Hasičský sbor Vepříkov děkuje všem sponzorům, přátelům a také kapele za podporu, pomoc při organizování takhle náročné akce. V neposlední ředě patří velké dík všem návštěvníkům, kteří si i letos přišli do malé vesničky zatančit a zazpívat. Dodali hasičům sílu do další sezony, ve které budeme volný víkend hledat opravdu velmi těžko. Za rok na shledanou!

SOBOTA 25.1. 2014  DĚTSKÝ KARNEVAL

Hned po hasičském bále, tedy v sobotu 25. ledna se již v 10 hodin sešlo zdravé jádro hasičského týmu na sále. Hlavním úkolem bylo poklidit po včerejší akci a hned sál přípravit na novou. Konkrétně na Dětský karneval. Od 14 hodin se na sále scházela jedna princezna za druhou, následovaly rytíři, víly, berušky, mažoretky, kouzelníci a tak dál. Nakonec se zde sešlo přibližně 50 dětí. Tančilo se, zpívalo soutěžilo a v neposlední řadě také hlavně mlsalo. Již při vstupu každá maska obdržela malou sladkost. Na jídelním lístku se objevili langoše, palačinky a zmrzlinové poháry. Děti řádily asi do 17té hodiny a pak, někteří i s brekem, sál opouštěly. Myslím, že se tato akce vydařila a příští rok se těšíme na přehlídku nových masek ve Vepříkově.

SOBOTA 8.2. 2014  ZÁJEZD NA MUZIKÁL DĚTI RÁJE

V sobotu 8. února ve 14 hodin vyrazil autobus naplněný 48 pasažéry z Vepříkova směr Praha do GOJA MUSIC HALL na Holešovické výstaviště na muzikál DĚTI RÁJE. Původní obavy, zda se zájezd zaplní se rozplynuly během čtrnácti dnů, kdy se lístky rozutekly a zájezd byl vyprodán. Do Prahy se přijelo s časovým předstihem, takže byl čas se trochu projít a nebo občerstvit. Muzikálové představení se všem líbilo a tak cestou domů bylo o čem povídat a i nálada byla veselá. Domů jsme přijely kolem jedné hodiny ráno dost unavení a tak, každý byl rád, že už jsma doma.

   PÁTEK 24.1. 2014  HASIČSKÝ BÁL

Vepříkov opět ožil krásnou událostí. Nažehlené hasičské uniformy se ještě před 20:00 hodinou začaly scházet na sále KD domu ve Vepříkově. V pátek 24. ledna se zde totiž konal tradiční hasičský bál. Celá událost se připravovala již několik týdnů předem. Sehnat sponzory, vyzdobit sál, zajistit dostatek všeho potřebného a tak dále. Kapelu měli hasiči zajištěnou již od posledního plesu a tak jim odpadla jedna z největších starostí. Již po 8 se do Vepříkova podívala hasičská dechová kapela Božejáci. Ti se samozřejmě, jako tradičně, těšili na známé tváře pořadatelů a pochopitelně také na Šenkýřku na stole. A dočkali se. Přibližně o půlnoci se rozezněly první tóny této známé písničky a „dobří kamarádi“ již po sále soukali speciálně zpevněný stůl. V tu chvíli na něm stála šenkýřka místní rodinné hospůdky a jeden z místních hasičů. Tento speciální tanec je již známí široko daleko.

Celý bál se vydařil. Sešlo se přibližně 210 hostů a tak se opět potvrdilo, že je jednou z nejvíce navštěvovanější akcí Vepříkova. Když se na sále objevily hasičky i hasiči s klobouky plnými lístků do tomboly, kdo si koupil, neprohloupil. V hlavních cenách, které se losovaly v pravou půlnoc si vítězové mohli připít sadou šampusu, či ochutnat asi 12ti kg uzenou kýtu, která byla na 1. místě. Další zajímavé ceny, jako koše plné zeleniny, nebo ovoce, konferenční stolek, odšťavňovač, ruční mixér a tak dále, udělaly radost všem šťastlivcům. Nicméně, tombola nebyla hlavním lákadlem celého bálu. Potěšila také kuchyň. Doslova trhákem se stal domácí tataráček s topinkami. Jako klasicky byla na pořadu dršťková nebo guláš.

Hasičský sbor Vepříkov děkuje všem sponzorům, přátelům a také kapele za podporu, pomoc při organizování takhle náročné akce. V neposlední řadě patří velké dík všem návštěvníkům, kteří si i letos přišli do malé vesničky zatančit a zazpívat. Dodali hasičům sílu do další sezony, ve které budeme volný víkend hledat opravdu velmi těžko. Za rok na shledanou!

 SOBOTA 25.1. 2014  DĚTSKÝ KARNEVAL

 Hned po hasičském bále, tedy v sobotu 25. ledna se již v 10:00 hodin sešlo zdravé jádro hasičského týmu na sále. Hlavním úkolem bylo poklidit po včerejší akci a hned sál připravit na novou. Konkrétně na Dětský karneval. Od 14:00 hodin se na sále scházela jedna princezna za druhou, následovaly rytíři, víly, berušky, mažoretky, kouzelníci a tak dál. Nakonec se zde sešlo přibližně 50 dětí. Tančilo se, zpívalo, soutěžilo a v neposlední řadě také hlavně mlsalo. Již při vstupu každá maska obdržela malou sladkost. Na jídelním lístku se objevili langoše, palačinky a zmrzlinové poháry. Děti řádily asi do 17:00 hodiny a pak, někteří i s brekem, sál opouštěly. Myslím, že se i tato akce vydařila a příští rok se těšíme na přehlídku nových masek ve Vepříkově.

SOBOTA 8.3. 2014  MEZINÁRODNÍ DEN ŽEN

 Poslední přípravy na vytopeném sále KD Vepříkov naznačují, že se chystá další akce, kterou pořádá místní hasičský sbor. Jedná se o jeden z nejnavštěvovanějších večerů této vesničky – Mezinárodní den žen.

Již od 1600 hod se na sále scházely nedočkavé maminky a babičky. Nakonec obsadily okolo 100 míst. Celý večer zahájil místostarosta obce, pan Piskač. Poté předal slovo mladým hasičům, kteří přednesli naučené básničky. Poté již naplno vypukla zábava. K poslechu, ale hlavně k tanci hrálo Duo ze Světlé a celou akci tak výborně podpořilo. Muži se celý večer opravdu pečlivě věnovali každé ženě. Rozmazlovali je zákuskem, výborným chlebíčkem a hlavně květinou. Každá žena si tak domů odnesla voňavý petrklíč.

Celý večer probíhal velmi vydařeně, až najednou se z aparátu ozvalo upozornění na vystoupení malých mažoretek, které si připravily krátkou sestavu. Všichni malé holčičky podpořili a hasiči je odměnili sladkostmi. A nebyl by to pořádný večírek, kdyby ve Vepříkově nepřipravili nějaké to překvapení. Nic netušící ženy se tak najednou posunuly v čase o cca 60 let. Na sále so objevil již známí akrobatický spolek Vepřenky a předvedl svoji sestavu v podobě Mažoretek po 60-ti letech. Místo správných hůlek si vypomáhaly holemi, se kterými točily jako zkušené mažoretky, ale občas se projevil i jejich pokročilý věk, proto hole posloužily jako podpora chůze. Po celé sestavě opouštěly mažoretky starší sál za bouřlivého potlesku.Poslední světla na sále zhasla okolo druhé hodiny ranní. Hasiči z Vepříkova tak mají za sebou další velmi podařenou akci. V tomto roce rozhodně ne poslední.

SOBOTA 22.3. 2014 TURNAJ V MARIÁŠI

 Ve Vepříkově za sebou mají další akci. Ke konci března zde totiž pokaždé pořádají jarní kolo turnaje v mariáši. Letošní ročník byl již 15. A začal vydařeně. Celkem se na sále sešlo 8O nadšenců do této karetní hry. Vše vypuklo již v 8:00 hodin ráno. To byla zahájena prezentace. Po úhradě startovného se všichni většinou přesunuli ke kamnům, kde se ohřívala vyhlášená prdelačka. Každý hráč jí před startem prvního kola ochutnal. Pár pravidel na upřesněnou a jde se na to. Po hodině je oznámen konec prvního kola. A zase je na řadě prdelačka. A takhle to půjde až do 4. kola. Jen s jedinou výjimkou. Mezi 2. a 3. kolem každý zúčastněný ochutnal i pravý vepříkovský gulášek.Po 4. kole známe vítěze.  Bohužel jim není nikdo z Vepříkova.  Nejlepší místní hráč, pan František Pleskač obsadil 13.místo. Na první příčky se vyšplhali tito hráči – 1.místo pan Chmelík Zdeněk, 2.místo pan Fikar Luděk a na 3.místě skončil pan Šoška Jan.Letošní ročník byl zajímavý i tím, že do Věpříkova po dlouhé době zamířila také jedna dáma. Ta ukázala všem pánům, že i ženy umí vzít karty do ruky. Další zajímavostí byla daleká bydliště některých hráčů. Tamní obyvatelé prý o Vepříkovu hodně slyšeli a tak se přijeli podívat na vlastní oči. Tak nás navštívili karbaníci z Východních a Jižních Čech. Nikdo neodcházel s prázdnou. Někteří si zakupovali prdelačku a ostatní zabijačkové výrobky domů. I když ceny v podobě jitrniček, kroupáků , tlačenky a kousků čerstvého masa získal každý.

Děkujeme všem zúčastněným za podporu v novém kole Vepříkovského mariáše a těšíme se na podzimní kolo 15. ročníku.

Výsledky jarního kola:

PÁTEK-NEDĚLE 25. - 26.4. 2014  ZÁJEZD ČESKÉ SVÝCARSKO

 Poslední dubnový víkend Hasiči ve Vepříkově uskutečnili s panem Dobrým, již dlouho připravovaný poznávací zájezd do Českého Švýcarska. V pátek 25. dubna v 8 hodin ráno se vyráželo. S naším již skoro dvorním řidičem Zdeňkem Báčou. Zájezd byl kupodivu vyprodán velmi rychle a všech 50 účastníků se dostavilo i v pátek ráno. Ubytování bylo objednáno v Děčíně v hotelu U Kaple. Při cestě do Děčína jsme se zastavili na prohlídce Libochovického zámku a města. Další zastávka byla v rodinném lihovaru Karfíkův dvůr v Košticích. Po příjezdu na hotel, ubytování a večeři, následoval výšlap na vyhlídku Pastýřská stěna. V sobotu byl naplánován celodenní výlet. Autobusem jsme dojeli do Hřenska, dále už po svých přes Edmontovu soutěsku na Pravčickou bránu a zpět do Hřenska. V neděli se už jelo domů. Ještě jsme se stavili v Jetřichovicích na Mariině vyhlídce a oběd byl domluven ve Staré hospodě v Doubicích. V 18 hodin jsme byli doma. Doufám , že se zájezd líbil počasí se vydařilo a snad někdy zase někam vyrazíme.

SOBOTA 10.5. 2014  OKRSKOVÁ SOUTĚŽ JEŘIŠNO

V sobotu 10. května od 13 hodin se konala okrsková soutěž v požárním sportu okrsku č. 2, tentokrát v Jeřišně. Z Vepříkova se této soutěže zúčastnila dvě družstva a to muži mladší a muži starší. Soutěžilo se za krásného slunečného počasí, ale nám se moc nevedlo, muži mladší obsadili 6. místo a muži starší skončili na 5. místě. Jedinné medailové umístění a to 2. místo vybojoval Zdeněk Krpálek na trati 100m překážek jednotlivců. Všem, kteří SDH Vepříkov reprezentovali na okrskové soutěži v Jeřišně chci poděkovat.

SDH Vepříkov reprezentovali:

Rozhodčí : Kvasil František, Stehno Jaroslav, Průša Jaroslav ml.

Muži mladší: Adamec Jaroslav, Adamec Jan, Piskač Martin, Machka Václav, Krpálek Zdeněk, Beránek Vlastimil, Beránkova Veronika

Muži starší: Holub Martin, Kadleček Slavomír, Čáp Jakub, Stehno Kamil, Pleskač Michal, Komžák Josef, Piskač Jiří

SOBOTA 14.6. 2014  DĚTSKÝ POHÁR A NOČNÍ SOUTĚŽ

V sobotu 14. června se ve Vepříkově soutěžilo celý den. Od 12 hodin nastoupily k požárnímu útoku děti, kterých se sjelo pouze 9 družstev. V kategorii mladších vyhrál Malčín A, druhé místo obsadil Malčín B a třetí skončil Herálec. V kategorii starších vyhrál Vepříkov B, druhý Vepříkov A a třetí skončil Herálec. Všem soutěžícím za účast v soutěži děkuji.

Od 19 hodin pokračoval soutěžní den 16. ročníkem Pohárem starosty obce a jubilejním 10. ročníkem Memoriálu Miloslava Zadražila. Této soutěže se zúčastnilo 12 družstev mužů a 5 družstev žen. Pohár starosty obce vyhrála v kategorii mužů Kunemil, druhé místo obsadily Podmoklany a třetí skončil Vepříkov A. V kategorii žen zvítězil Rozsochatec, druhé místo získala Chotěboř a třetí skončil Jilemník. Poté následovala přestávka na doplnění vody, kterou vyplnila pivní štafeta, v ní zvítězila Kunemil, druzí skončil Vepříkov 2 a třetí místo obsadil Vepříkov 1 . Poté se již rozběhl Memoriál Miloslava Zadražila, kde soutěží dohromady muži a ženy, kterým se z výsledného času odečítaly 3 vteřiny. Velký putovní pohár vyhrálo družstvo mužů z Kynic, druhé místo obsadila Příseka muži a třetí skončila Kunemil muži. Počasí nám přálo, bylo chladněji, ale nepršelo a tak soutěž probíhala hladce. Všem soutěžícím, divákům, sponzorům a samozřejmě pořadatelům za vše děkuji.

Celkové výsledky děti:

Celkové výsledky dospělí:

 SOBOTA 21.6. 2014  NOČNÍ TURNAJ V NOHEJBALE

V sobotu 21. června hasiči ve Vepříkově, na hřišti s umělým povrchem uspořádali jubilejní 10. ročník nočního turnaje v nohejbale. Za chladnějšího počasí, ale bez deště, se od 18 hodin zaregistrovalo 9. týmů. Po rozlosování, byla družstva rozdělena do dvou skupin, jedna po čtyřech a druhá po 5 týmech. Začínalo se v 19 hodin a po odehrání zápasů v základních skupinách postupovala čtyři družstva z každé skupiny do vyřazovacích bojů. První skončilo družstvo JM, druhé místo obsadil Kýbl nenávisti a třetí skončil Golčův Jeníkov Ráj. Následovalo vyhlášení výsledků a před půlnocí bylo hotovo. Všem hráčům, divákům a pořadatelům děkuji.

Celkové výsledky: 1. JM2 , 2. KÝBL NENÁVISTI , 3. GOLČŮV JENÍKOV RÁJ , 4. BLUMY , 5. JILEM , 6. BORCI , 7. JIŘÍKOV , 8. KAČENKA A STRAŠIDLA , 9. ČURA TÝM

SOBOTA 5.7. 2014  TOUR DE VEPŘÍKOV

 

První červencový víkend byl ve Vepříkově ve znamení sportu. Konal se zde již 6.ročník cyklistické vyjížďky – Tour De Vepříkov. Celou akci opět zastřešil SDH Vepříkov a že je o Tour široko dalo slyšet, potvrdila hlavně účast. Celkem se zde sjelo přibližně 180 nadšenců pro kolo, z toho asi 30 dětských cyklistů. Po prezentaci byly pro návštěvníky připraveny chutné koláčky na posilnění.

První etapa byla odstartována z hasičského areálu přibližně v 10 hodin.  Na hřišti v tu chvíli zůstali jen mladí nadšenci pro dvě kola. Těm byl k dispozici nafukovací skákací hrad a také aquazorbing, kterého náležitě využívali. První závodníci dorazili do cíle již po necelé hodině. Hned využili prvního poukazu na párek. Když se v cíli sjeli také ostatní, začala se pomalu připravovat druhá trasa. Druhý hromadný start byl přibližně kolem 13 hodiny. Tato trasa bylo o poznání příjemnější. Na závodníky totiž čekaly dvě záchytné stanice, v obci Leškovice a také v Miřátkách. Příznivci dobrého pivečka tak nemuseli smutnit a po vyčerpávajícím šlapání na kole si ochladili své hrdlo. Někteří tak zahnízdili hned v první zastávce s občerstvením a na zbytek trasy již nedošlo. Po návratu se v rozmazlování chuťových buněk pokračovalo. Připravena byla pro každého účastníka vyjížďky výborná grilovaná kýta.

Počasí nám letos opět přálo. Letní deštík přišel až s posledním závodníkem a tak jsme obě trasy odjeli za sucha. Vyjížďkou ale pěkný den ještě nekončil. Hasiči totiž připravili ještě promítání letního kina. Tentokrát byl na programu film Babovřesky 2. Bohužel počasí se začalo kabonit, nechtělo umoudřit a tak také sprchlo. Návštěvníky to ale neodradilo a vydrželi na hasičském hřišti až do nočních hodin.

Věříme, že příští rok bude vyjížďka opět úspěšná a všichni závodníci se vrátí ve zdraví, jako letos. Všem za účast a pořádání vyjížďky patří dík.

SOBOTA 23.8. 2014  ROZLOUČENÍ S PRÁZDNINAMI

V sobotu 23. srpna od 14 hodin Hasiči ve Vepříkově pořádali, na Hasičském areálu Rozloučení s prázdninami. Letošní rozloučení, bylo pojato jako Pohádkový les a tak byla připravena trasa a na ní stanoviště, kde děti plnily různé úkoly. Každé stanoviště bylo zastoupeno nějakou pohádkovou postavou a tak jste se mohli setkat s Vodníkem, Vílami, Křemílkem a Vochomůrkou, Hejkalem, Čarodějnicí, Trpaslíkem, Loupežníky, Indiány,Šmouly a na konci byl Král se svým skákacím hradem. Děti po projití trasy a nasbírání všech razítek za splnění úkolů dostaly chleba s párkem na opékání a pitíčko. Celkem se Pohádkového lesa zúčastnilo 54 dětí se svými rodiči i prarodiči a tak na hřišti bylo pěkně živo. Škoda, že kolem páté přišla pořádná přeháňka a vše se pomalu rozuteklo. Za opravdu parádní Rozloučení s prázdninami patří dík pořadatelům, pohádkovým postavám a samozřejmě všem účastníkům a hlavně dětem. Dík také patří Blance Štěpánkové, za malování na obličej. Teď  zbývá už jen týden prázdnin a hurá do školy.

SOBOTA 6.9. 2014  NOČNÍ TURNAJ V MALÉ KOPANÉ

První zářijovou sobotu Hasiči z Vepříkova uspořadali, na hřišti s umělým povrchem, již 13. ročník Turnaje v malé kopané, tentokrát noční. Prezence probíhala od 18 hodin a začínalo se v 19 hodin. Přihlásilo se 5 družstev ( dvě se omluvila) a tak se hrálo systémem každý s každým, 2x 10 minut. Kolem 23 hodiny, bylo dohráno a po sečtení výsledků následovalo vyhlášení nejlepších týmů. Turnaj vyhrálo, již potřetí v řadě Chotěbořské Dynamo A. Druhý skončil domácí tým z Vepříkova a třetí místo obsadil Svinný. Počasí se vydařilo, až na malou přeháňku při přípravě bylo teplo a bez deště. Za bezproblémový průběh turnaje patří hlavní poděkování rozhodčím panu Dobrému a panu Sobotkovi a samozřejmě pořadatelům a divákům, kterých se přišlo podívat opravdu dost.

Celkové výsledky: 1. Dynamo Chotěboř A 2. Vepříkov 3. Svinný 4. Dynamo Chotěboř  B  5. Kadla Team

PONDĚLÍ 27.10. 2014  LAMPIONOVÝ PRŮVOD

V pondělí 27. října se ve Vepříkově konal Lampionový průvod. Sraz byl v 18 hodin u místní hospody, kde se sešlo kolem 60 účastníků průvodu, děti s lampiony a dospělí jako doprovod. V čele průvodu vyrazily mažoretky v pochodovém taktu. Nejdříve se šlo ke kapličce, kde byl položen věnec k pomníku padlých v 1. světové válce. Dále se pokračovalo skoro kolem celé vsi, až se dorazilo zpět k hospodě, kde byl průvod v 19 hodin ukončen. Za tak hojnou účast v Lampionovém průvodu patří všem dík.

SOBOTA 15.11. 2014  VEPŘÍKOVSKÝ MARIÁŠ

V sobotu 15. listopadu, se ve Vepříkově v sále hospody konalo 2. kolo 15. ročníku Vepříkovského mariáše. Celkem se u prezence, která probíhala od 8 hodin, zaregistrovalo 72 hráčů. Hrát se začalo v 9 hodin. Po celou dobu turnaje byla pro hráče připravena prdelačka a po druhém kole se k obědu podával výborný guláš. Po odehrání všech čtyř kol, byly sečteny a vyhlášeny výsledky. Na prvním místě v podzimním kole skončil František Dobrý, na druhém místě byl Vepříkovský rodák Petr Jelínek a třetí místo obsadil Jan Zmek. Všichni hráči obdrželi cenu, většinou ze zabíjačky. Protože letos byla prasata velmi narostlá tak se něco z výrobků prodalo zájemcům. Potom následovalo vyhlášení výsledků celkem za 15. ročník (součet jarního a podzimního kola). Nejvíc peněz nahrál a první místo obsadil Zdeněk Chmelík, druhý skončil Zdeněk Koreček a třetí místo vybojoval František Dobrý. Všem za velmi náročnou přípravu turnaje a také hráčům patří velký dík. Snad se Všichni a možná i ve větším počtu sejdeme na jarním kole 16. ročníku Vepříkovského mariáše, který se konná v sobotu 21. března.

Výsledky mariáš podzimní kolo:

 

SOBOTA 29.11. 2014  FESTIVAL ŘÍZKŮ

Ve Vepříkově to opět po roce zavonělo řízky. Konal se zde 2. ročník Vepříkovského festivalu řízků a to 29. listopadu 2014. Tentokrát se sešlo opět několik nadšenců, kteří se rozhodli přispět k dobré náladě a také k dobrému pochutnání. Místní i přespolní připravili hned několik druhů řízků a nejen z masa. Mezi vzorky tak hravě zapadl řízek z hlívy ústřičné, z mozečku, z tlačenky a tak dále. Největšího zastoupení se ale samozřejmě dočkaly řízky z vepřového a kuřecího masa. A pro opravdové pochutnání jsme měli možnost ochutnat také zvěřinové řízky. Celkem se sešlo 23 kusů různých druhů řízků. Porota ve složení Petr Bárta, František Dobrý, Miroslav Průša, Nikola Fricová a Josef Straka tak měla velmi obtížný úkol. Každému vzorku bylo přiděleno soutěžní číslo a nikdo tak netušil, čí řízek se právě ochutnává. Porota ale nakonec stejně rozhodla o vítězi. První příčku tak obsadila paní Jaruška Bártová z Miřátek společně s Péťou Holubem Z Jilmu, kteří připravili, alespoň dle poroty, tu nejlepší řízkovou pochoutku. Třetí skončil řízek paní Marie Beránkové z Havlíčkova Brodu. Další příčky poté byly velmi vyrovnané a tak se na dalších místech umístilo hned několik vzorků. Celé ochutnávání bylo ukončeno až po deváté hodině večer. Nikdo z hostů se ale nechystal domů. K poslechu, ale také hlavně k tanci byla připravena živá hudba, tak se místní bavili až do rána. Velké díky patří všem, kteří neváhali a připravili hned několik druhů řízků, porotě a také všem sponzorům, kteří věnovali malé pozornosti do cen pro vítěze. Celý večer pod svá křídla vzal opět hasičský sbor Vepříkov a tak sem putuje dík za další skvělou akci ve Vepříkově.

 

NEDĚLE 7.12. 2014  MIKULÁŠSKÁ VESELICE

Vánoce se kvapem blíží a ve Vepříkově pořádali jednu z posledních akcí letošního roku - Mikulášskou veselici. Letos hasiči pro tuto akci vybrali volnou neděli 7. prosince. Od 13 hodin se na sále scházeli první odvážlivci. Nakonec se sešlo dost šikovných dětí a na podporu si vzali ve většině případů raději rodiče. Celé odpoledne se děti bavily. Tančily, zpívaly a tak dál. Samozřejmě namohly chybět soutěže. Děti měly možnost malovat krásné malůvky, skládat obrázky a také správně a rychle počítat. Nejoblíbenější soutěží ale pochopitelně byla již tradiční židličkovaná. Když ale na sále zaznělo, že se již blíží Mikuláš, anděl a také čert, zábava pozvolna uvadala. Děti jen těžko sbíraly odvahu, aby opustily jisté místo u maminky, nebo tatínka na klíně. Okolo 16 hodiny ale všem došel humor. Na sál vkročil krásný Mikuláš a ještě hezčí anděl. Všem dětem ale bylo jasné, že jim jeden člen chybí. A taky že ano. Hned vzápětí na sál vkročili dva čerti. Byli ale velmi hodní a tak se děti nemusely vůbec bát. I když nějakou chvilku trvalo, než se našel první odvážlivec a přišel si pro sladkost za nějakou tu mikulášskou básničku. Nakonec ale všichni odvahu posbírali a domů odcházeli s adventním kalendářem. Mikuláš, anděl i čert se rozloučili a s nimi také převážná většina dětí. Teď už nás čeká jen předvánoční zpívání u kapličky a mohou naplno vypuknout Vánoce.

STŘEDA 10.12. 2014  ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY

Naše malá vesnička Vepříkov opět utvrdila okolí v názoru, že patří mezi nejakčnější obce na Vysočině. Hrstka místních nadšenců totiž zaregistrovala Vepříkov do akce Česko zpívá koledy s regionálním Deníkem. A tak se rozsvítila další hvězdička na oficiální mapě, která zaznamenává, kde všude mají lidé možnost navodit si vánoční atmosféru. V 18 hodin se tak po celé České republice rozezněly ty nejznámější české koledy. Ve Vepříkově se k tomu postavili čelem a celé zpívání místních občanů podpořili hudebním doprovodem. V 18 hodin se u nasvícené kapličky sešlo přes 50 zájemců o vánoční zpívání. A to od malých dětiček až po babičky a dědečky. Postupně zněly krásné koledy a i pro jistotu, každý obdržel text. Když dohrála poslední píseň, byli všichni promrzlí účastníci pozváni na horký čaj a dle libosti i něco ostřejšího v podobě punče, nebo grogu. Nakonec se zpívání protáhlo do pozdnějších večerních hodin. A tak se Vepříkov poprvé zapojil do této krásné akce, která se třeba stane tradicí.

ÚTERÝ 23.12. 2014  ZPÍVÁNÍ U KAPLIČKY

Jak již bývá ve Vepříkově zvykem, před nejkrásnějšími svátky v roce se místní mohou těšit na zpívání u kapličky. Mladí hasiči si pro občany připravili pásmo těch nejznámějších koled společně s tématickými básničkami. Okolo 17té hodiny se před místní, krásně nasvícenou kapličkou, začali scházet první pomocníci. V malé rybárně naproti kapličce se již na kamnech vaří první čaj a pro navození té správné atmosféry také vánoční punč. V 18 hodin se mikrofonu ujímá starosta obce, pan Petr Bárta. Ten shrnul vše podstatné, co se událo ve vesničce v roce 2014 a všem popřál do nadcházejícího roku 2015 jen to nejlepší. Pak už dostaly slovo děti. Zazněly krásné koledy a spousta vánočních říkánek. Účast byla veliká. Sešlo se přes 100 posluchačů této tradiční akce ve Vepříkově. Pro zahřátí byl připraven čaj, punč, grog a k zakousnutí také vánočky, které jako sponzorský dar dodala Pekárna Habry. Věřím, že zpívání u kapličky podpořilo atmosféru těchto vánočních dnů v každé rodině. Poslední dny v roce budou tak ve znamení radosti, štěstí a nový rok bude plný takto příjemných dnů s dostatkem pevného zdraví.

SOBOTA 20.12. - PONDĚLÍ 22.12. 2014 VÁNOČNÍ VÝSTAVA MLADÝCH HASIČŮ

O posledním adventním víkendu jsme se v hasičské zbrojnici ve Vepříkově naladili na vánoční atmosféru, která již klepala na dveře. Děti už s příchodem podzimu začaly s výrobou různých ozdůbek na vánoční stromečky, perníčků, růží vyrobených z listí, ale i koupelových solí různých vůní a barev.  Výstava byla opravdu rozmanitá. Většina těch, co přišli podpořit děti svou návštěvou, se po prohlídce zdrželi v naší malé kavárničce a ochutnali horkou medovinu z Vysočiny, svařené víno nebo vánoční čaj. Návštěvníci se dozvěděli něco o českých vánočních zvycích a tradicích, ale mohli si i odnést za nějakou tu symbolickou korunku krásný dáreček pro sebe, nebo udělat radost někomu blízkému. Za podpory obecního úřadu a vydělaných peněz si koupíme nové proudnice. Nakonec bych touto cestou chtěla poděkovat všem, co podporují činnost našich mladých hasičů.

ÚTERÝ 30.12. 2014  ZÁJEZD NA HOKEJ DO PARDUBIC

V úterý 30. prosince, se již popáté, mezi vánočními svátky a silvestrem uskutečnil zájezd na hokejové utkání, tentokrát potřetí do Pardubic, na zápas HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Kometa Brno. Padesát účastníků zájezdu (většinou také tradiční) se od 13 hodin začalo scházet ve Vepříkově v hospodě. V 15 hodin se vše vyhrnulo ven a začal se plnit autobus, řízený kým jiným, než Zdeňkem Báčou, se kterým jsme se po roce zase setkali. po usazení v autobuse řidič vyrazil, směr Pardubice, kam jsme s malou přestávkou na občerstvení, dorazili o půl páté. Do začátku zbývalo ještě dost času a tak se všichni rozprchli, někteří do města a někdo před stadion na tradiční klobásku na grilu. Potom už začal zápas. Bylo vyprodáno a tak atmosféra byla náramná, lepší než hokej, ale nakonec Pardubice vyhrály 4:1 a tak to dobře dopadlo. Večer utekl jak voda a nás čekala už jen cesta domů, samozřejmě se zastávkou V Heřmanově Městci, tentokrát ovšem v restouraci Eden, kde to bylo daleko lepší. Do Vepříkova jsme přijeli okolo půlnoci a všichni se rychle rozprchli domů, protože silvestr se rychle blížil.

STŘEDA 21.12. 2014  SILVESTR

Ve středu 31. prosince se na sále hospody konalo rozloučení s rokem 2014 Silvestr. Od 10 hodin byla příprava sálu, který se náležitě vyzdobil a připravil na večerní oslavu. Od 18 hodinse začali scházet všichni, kdo chtěli přivítat Nový rok 2015. Nakonec se nás sešlo 50. V průběhu večera se spíš povídalo a poslouchala hudba, došlo však i na tanec a na stolech bylo možné vidět i ochutnat nejrůznější druhy jednohubek, chlebíčků, slaného pečiva a dalších rozmanitých pochutin. O půlnoci přišel na řadu přípitek a všichni si popřáli do Nového roku vše nejlepší a hodně zdraví. Poté nemohl chybět ohňostroj. Kolem druhé hodiny se všichni pomalu, ale jistě začali rozcházet domů. Mě nezbývá nic jiného, než všem popřát vše nejlepší a hlavně hodně zdraví v roce 2015.

V roce 2014 svá jubilea oslavili:

  7.3. 2014  Josef Piskač        70 let

27.7. 2014  Miroslav Ošťádal  70 let

  6.8. 2014  František Kvasil   60 let

Všem, vše nejlepší a hlavně hodně zdraví do dalších let přejí Hasiči Vepříkov.

 

Vše nejlepší a hlavně hodně zdraví Všem do Nového roku 2015 přejí Hasiči Vepříkov.